Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

tisdag 25 november 2014

Rapport från Lundbergs - 2014 Q3Igår kom Lundbergföretagen med årets tredje kvartalsrapport. Innehaven tuffar på och Lundberg har under året fyllt på med en hel del aktier.

Jag brukar inte skriva så mycket inlägg om rapporter men här kommer lite information jag tyckte var intressant. Det är givetvis spännande att följa hur en så rutinerad investerare som Fredrik Lundberg handlar. Inte minst med tanke på att många börjat förbereda sig för nästa stora börsnedgång.

Under perioden har man bland annat gjort följande investeringar:
 • Lite mer än fyra miljoner Husqvarna-aktier har köpts in till ett pris om ca 41 kr. Aktien handlas just nu för 54,50 kronor så det var lyckade köp.
 • Två miljoner Industrivärden C-aktier har köpts in till ett pris om ca 129,50 kr. Aktien handlas nu för ca 133 kronor.
 • 320 000 aktier i Indutrade har köpts in till ett pris av ca 297 kr. Aktien är några kronor billigare just nu.
 • En och en halv miljon aktier i Skanska har köpts in för 136 kr styck. En bra affär då aktien handlas för 161 kronor nu.
 • 610 miljoner kronor har investerats i fastighetsrörelsen. Man har alltså investerat betydligt mer pengar i aktier och antagligen sett större möjligheter där.
 • Substansvärdet har stigit från 345 till 361 kronor under perioden. Den 20 november var substansvärdet 376 kronor vilket är en ökning i höjd med index.

Lundbergs-aktien är i dagsläget för dyr för mig men om den skulle hamna i nivå med mitt motiverade pris köper jag gärna fler aktier om jag har likvida medel vid tillfället. Det är en tråkig och stabil aktie som jag tänker utgör en bra grund i min portfölj på lång sikt. Aktien är tyvärr mitt näst minsta innehav och man får inte köpläge så ofta.

I en artikel i Di svarar Fredrik Lundberg på vad han anser om Stockholmsbörsen och dess rekordnivåer just nu.

“Börsen känns rimligt värderad, särskilt om man jämför med andra placeringsmöjligheter. Visst kan vi få kortare perioder med nedgångar men jag ser inget större börsfall i sikte. Dessutom lurar lite bättre tider runt hörnet vilket bör ge företagen högre vinster”, säger Fredrik Lundberg.

Det verkar som att Lundberg kommer att fortsätta köpa aktier och det är snart dags för mig med nu när lönen ligger och väntar.

4 kommentarer:

 1. Lundbergs ligger permanent på min önskelista, men är som du skriver oftast dyr :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i efterhand borde jag som vanligt köpt mer när jag hade läge men då ska det finnas likvider också.
   Vi får helt enkelt sitta och vänta på nästa tillfälle. :)

   Radera
 2. Om jag läst Lundbergs något så när rätt så är min bild:
  Substansvärdet har på fyra år ökat med 38,7% vilket ger 9,67% per år.
  Man har under denna tid stärkt greppet om Holmen, från 52,0% till 61,6% av rösterna.
  Gått ur Cardo och i stället in i Skanska där man nu har 12% av rösterna och är nu näst störst ägare, och ihop med Industrivärlden har man runt 35% och iom att det sedan följer ett antal fonder så har man antagligen, tillsammans med Industrivärlden i praktiken bra kontroll av Skanska.
  Man har ökat i Husqvarna från 15,3% till 23,7% av rösterna och i Indutrade, från 13,8 till 24,6%

  Den här aktien "blir inte billig" och jag har den som "köp när och om inget annat finns när köp ska göras" (vilket är vid mina månadsspar)
  /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för genomgången John! Intressanta siffror. Det är svårt att inte gilla vad de gör. :)

   Det är en intressant strategi att ha den som "köp när och om inget annat finns när köp ska göras". Hur länge har du gjort det och hur har det gått? Låter m.a.o. som att du har samma tankar som mig när det gäller likvider. Själv följer jag min bevakningslista ganska slaviskt så jag får helt enkelt vänta på nästa köp. Vilket förstås innebär att jag riskerar att missa tåget men jag får också en större "margin of safety".

   Du köper alltså alltid för ditt månadsspar oavsett pris?

   Radera