Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

onsdag 25 juni 2014

Inköp Handelsbanken


Passade på att köpa Handelsbanken idag. 30 st aktier för 313 kr/st.

Det kom en ganska läglig liten börsdipp med tanke på att sparkassan fylldes på och SHB var en av två köpvärda aktier i min bevakningslista. Det höjde mitt GAV något men jag kommer fortsätta köpa mer framöver och hoppas nå ett okej snittpris på lång sikt genom att fortsätta med "dollar cost averaging".

Gillar direktavkastningen hos SHB, P/E under 15 och det känns stabilt och ganska tråkigt. Bra motvikt till några mer livliga aktier i portföljen.

Att tänka på är övervikten mot Finans & fastighet men diversifieringen ger sig med tiden tänker jag.

tisdag 24 juni 2014

Handelsbanken sänker vinstdelningen till Oktogonen

Jag läste i DI att Handelsbankens styrelse har beslutat sig för att sänka vinsttilldelningen till personalens stiftelse Oktogonen från 15% till 10% av ordinarie utdelning. Det är tydligen ett annat av mina innehav, nämligen Industrivärden, som pressat banken att genomföra den här sänkningen. Vad det innebär för mig som aktieägare i båda företagen har jag egentligen ingen uppfattning om, men jag tycker ändå lite synd om personalen trots att de får mycket pengar avsatta i fortsättningen också.

På länge sikt kan man fråga sig vad det innebär för Handelsbankens förmåga att anställa/behålla bra personal. Det är en väldigt bra förmån som försämrats och personalen borde vara ganska missnöjd nu.

Det fina med Oktogonen är att den gäller lika för alla som är anställda i banken oavsett lön och befattning. Det spelar alltså ingen roll om du sitter i ledningen, är rådgivare ute på ett kontor eller städar kontoret. Alla får lika stor andel och med tanke på hur bra Oktogonen har gått de senaste åren blir antagligen alla som varit anställda en längre tid miljonärer när det är dags att pensionera sig.

Fler bolag borde ha den typen av personalstiftelser enligt min uppfattning.

måndag 23 juni 2014

Balder mot 200 kr?

Carnegie har publicerat en analys av Balder där de ser en fortsatt stor potential i aktien. Låter fantastiskt för mig som ägt aktien i några år och redan varit med om en väldigt bra uppgång.

"Carnegie publicerade en analys över Balder för ett år sedan där man argumenterade för att bolagets aktiekurs hade potential att trefaldigas över de kommande 4-5 åren till följd av låg värdering och värdeadderade förvärv. Aktien har nu stigit med 72 procent under det senaste året, men potentialen kvarstår. Carnegie ser nu en aktiekurs över 200 kronor över de kommande tre åren. Lite mer kortsiktigt ser Carnegie en riktkurs på 100 kronor som en rättvisande värdering till följd av positiva vinstupprevideringar."

Hela artikeln finns att läsa här.

Hur mycket vikt man lägger vid den typer av analyser bestämmer man själv och jag kan bara hoppas att det ligger något i det de skriver. Aktien kommer hur som helst att ligga kvar länge i min portfölj. 2015 flyttas den till Large Cap om jag minns rätt. :)

söndag 22 juni 2014

Vad har du för GAV?

Blev riktigt nyfiken när jag läste det här inlägget i en annan blogg. I en kommentar på inlägget skriver Sofokles att det ofta anses som "fult" att fråga någon om GAV innan han artigt frågar blogginnehavaren om han vill berätta vad han har för GAV på sina investeringar. (GAV är det genomsnittliga anskaffningsvärdet).

Vet inte om jag drar för stora växlar på det här men är det verkligen en fråga som kan vara ful att ställa? Jag kan inte hitta något riktigt skäl till att man inte vill dela med sig av det. Kan det möjligtvis vara så att det för en del är likställt med att fråga vad man har i lön? Så länge folk är nöjda berättar de gärna men de som är missnöjda håller helst tyst om det.

Eftersom jag strävar efter att skriva både om mina bra och sämre investeringar i den här bloggen så har jag nu lagt in GAV i min innehavslista. Tanken med bloggen är att jag själv ska kunna titta tillbaka och läsa om mina misstag, hur oerfaren jag var och så vidare, när jag hunnit bra mycket längre än nu. Om någon annan sedan skulle vara intresserad av mina GAV så var så god. :)

torsdag 19 juni 2014

Övergripande portföljregler


Jag har gjort några justeringar av mina regler sedan det här publicerades och de senaste reglerna hittar du här.

Jag har skrivit ner ett antal övergripande och förhoppningsvis ganska enkla regler för min portfölj och dess sammansättning. Det kan nog vara nyttigt att titta tillbaka på dem då och då för att försöka se till att jag håller mig till den sunda och långsiktiga strategi jag vill ha. 

Säg t.ex. att jag blir otålig och vill att det ska hända lite mer än det gör för tillfället eller jag får för stor tilltro till en enskild aktie eller marknad. I sådana fall kan nog en titta på ett antal regler jag satt upp själv vara ett enkelt verktyg och stöd att stämma av emot.

I dagsläget tänker jag mig följande regler.

Diversifiering
  • I företag. Portföljen ska innehålla 10-15 olika aktier. Max portföljandel för en aktie är ca 15%.
  • I branscher. Sträva mot en bra fördelning mellan olika branscher. 
  • I marknader. Minst 25% av portföljen i annan marknad än Sverige kan vara ett riktmärke.

Direktavkastning
Direktavkastningen och utdelningshistoriken är viktig. Sträva mot yield on cost på ca 5% för portföljen. Enstaka aktier helt utan utdelning kan ägas om de visar stor potential.

Inköp och försäljning
  • Köp görs när en aktie är undervärderad och har passerat mina investeringskriterier. Använd bevakningslista med motiverat pris för att förenkla bevakning.
  • Säljer gör jag framförallt när jag tappat förtroendet för bolaget. Det kan vara i form av en ny strategi eller köp/avyttringar/fusioner som väsentligt förändrar det bolag jag en gång köpte. I enstaka fall kan jag sälja helt eller en delmängd om bolaget anses väldigt övervärderat även om grundtanken är köp och behåll.

Aktier att äga
Stabila Large Cap och ibland även Mid Cap. Gärna övervikt mot investmentbolag när tillfälle ges. 

Aktier att undvika
Tillväxtbolag som ofta straffas hårdare än andra bolag vid eventuella motgångar. Faller även på P/E-regeln. Typ Axis, Getinge och Elekta. Undvik även råvarubolag. Delta inte i IPO:er.

Kryddor (osäkert om det kommer att tillämpas)
Max 10% av portföljen får bestå av kryddor, dvs aktier med lite högre risk eller utan utdelning etc. Möjligt att enstaka IPO:er tillåts här. Kryddor ska köpas i aktie- och fondkontot för att kunna kvitta vinster och förluster.

Likvider
Sikta på att ha likvida medel till ett belopp motsvarande 5-10% av portföljvärdet. Får minskas när bra köptillfällen ges men ska fyllas på igen. 
OBS: Köp ska genomföras med lika stora belopp som jag brukar köpa för och fördelas ut över tiden. Jag ska alltså inte gå in med en stor klumpsumma när jag tycker att jag hittat ett bra läge och tror att priset inte kan falla mer. Endast månadsköp?

Sparande
5000 kr per månad. Ska höjas med 50-75% av framtida löneökningar. Vid skatteåterbäring, bonus och liknande engångsbelopp ska minst 50% av beloppet gå till sparandet.

Affärspress och rekar
Använd affärspress för bolagsinformation men lägg låg vikt vid rekar.

Att tänka på
  • Courtagekostnader
  • Fondavgifter
  • Förväntningar. Var realistisk i avkastningskrav och mål.
  • Risken. Minimera risken genom diversifiering och rebalansering av innehaven.
  • Mitt eget beteende. Låt inte känslorna styra. Titta inte på aktiekurser för ofta. Gör genomtänkta köp och försäljningar. Agera absolut inte enligt stundens ingivelse.

Sådär. Det känns som en okej start iallafall. Nästa sak att ta tag i blir att skriva ner investeringsstrategin. Får se om det ges tid för det i helgen.

Önskar er alla en riktigt trevlig midsommar!


Uppdaterat:
140625: Likvider: Hur köp ska genomföras.
140704: Aktier att undvika: Råvarubolag.

onsdag 18 juni 2014

En lite svajig start på sommaren


Nu är vi en liten bit in i de svajiga sommarmånaderna och det har varit lite som statistiken utlovar. Återstår att se om man skulle sålt i maj för att köpa i oktober igen som det gamla talesättet säger. Det känns faktiskt skönt att nästan hela portföljen nu består av riktigt långsiktiga innehav så slipper jag tänka på sånt.

Portföljen har backat lite än så länge i juni. Ibland är det trevligt när rätt aktier backar så man kan köpa mer men nu är det aktier där jag är nöjd som backat och då är det inte alltid lika roligt. Jag tror ändå att det för något gott med sig om börsen får svalna av lite.

Balder har backat nästan 6% den senaste veckan efter att Företagsskattekommittén lade ett skatteförslag som skulle göra det dyrare att bygga och det skulle även innebära en påtaglig skattehöjning för fastighetsbranschen. Två av mina andra innehav som också kan påverkas av det är Castellum och Lundbergföretagen.

Vidare har Intrum Justitia, Duni och Ratos haft en lite trist vecka medan H&M, SHB och Swedbank stått emot den allmänna nedgången bra. Jag kommer sitta still i båten ett tag framöver och bara vara allmänt nöjd med mina innehav. Alla är keepers tycker jag.

Har sneglat lite mer åt USA efter köpet av Citigroup och det är möjligt att jag gör något mer inköp på andra sidan av Atlanten ganska snart. Får se hur kurserna utvecklar sig. Det enda jag inte gillar med att gå utanför Sverige är att det innebär lite mer jobb att hålla sig uppdaterad om företagen. Sedan är det lite högre courtage, en valutaväxlingskostnad och en valutarisk dessutom men det har jag inte lagt någon vidare vikt vid än så länge.

I morgon rapporterar mitt största innehav H&M och det ska bli intressant efter den senaste tidens ganska rejält höjda riktkurser.

torsdag 12 juni 2014

Sålt Getinge och köpt Citigroup

Idag tröttnade jag på Getinge och sålde av hela mitt lilla innehav. Jag har funderat fram och tillbaka i vår och hade bestämt mig för att göra mig av med bolaget. Frågan var bara när.

En möjlighet hade varit att vara långsiktig och köpa mer i dipparna men eftersom jag bestämt mig för att inte äga den typen av tillväxtbolag, och eftersom framtiden verkar ganska osäker, så blev det sälj idag.

Det är svårt att veta hur stora problemen med FDA egentligen är och hur länge det kommer påverka företaget så jag tappade lusten helt enkelt. Kändes bättre att ta en liten förlust nu än att åka vidare med neråt om det skulle bli så.

Istället blev det inköp av Citigroup. En aktie jag har funderat på ett tag och idag gjorde jag slag i saken och köpte 40 aktier. Jag är mer likvid än vad jag brukar vara och vill låta pengarna jobba.

Nu hoppas jag att Citi är ett företag som kommer att fortsätta återhämta sig bra under de närmaste åren.

Nästa år blir det förhoppningsvis utdelning att ta del av. Om företaget dessutom kan göra stora återköp av aktier vore det ett bra sätt att öka värdet för ägarna.

Ett ytterligare skäl för mig var diversifiering. Visserligen äger jag redan en hel del aktier inom finans men nu är jag iallafall inne på en annan marknad än Sverige - om man bortser från att många av bolagen i portföljen trots allt verkar i flera länder.

söndag 1 juni 2014

Avstämning maj

Då var maj månad passerad och det har varit ännu en bra månad för min portfölj. Jag har ägnat mindre tid åt den än vanligt och det är skönt att känna sig lugn och bara titta in i Avanza lite då och då. Bättre att ägna tid åt det fina vädret tycker jag.

Portföljens utveckling från årsskiftet t.o.m. maj är +11,55% och mitt jämförelseindex SIX30RX ligger på +9,06%. Totalt kapital (portfölj + likvidkonto) har ökat från 230 709 kr den 30 april till 243 804 kr den 31 maj. Årets mål är att komma upp i 286 466 kr enligt min 10-årsplan. Det klarar jag nästan enbart med sparandet om jag i fortsättningen sparar 5000 kr per månad.

Det fortsätter uppåt alltså. Vilket gör det desto svårare att hitta något köpvärt som jag tjatat en del om på sistone. Istället har jag börjat bygga upp lite mer likvider än jag brukar ha och det är det funderingarna kretsar mest kring nu. Det är givetvis bra och tryggt att ha lite likvider och vara beredd vid bra köplägen men hur mycket förlorar jag på att inte låta pengarna arbeta? Eller som Peter Lynch uttryckt det: "Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves". Eftersom jag månadssparar kommer jag trots allt att få in lite pengar att köpa för varje månad. Alla de här tankarna gör att jag snart måste sätta mig och formulera en riktig strategi och ett regelverk att följa. Helt enkelt för att slippa de här tankarna och att alltid agera på samma sätt trots vad känslorna säger mig för tillfället. Kan det möjligen vara så att jag ständigt ska ha iallafall 10% av portföljvärdet i likvider.



Topp tre innehav just nu:
Balder +195%
Intrum Justitia +76%
Duni +40%

I portföljandel är Ratos, H&M och Intrum Justitia mina största innehav. Industrivärden har gått lite sämre i maj och trillade ur topp tre.

Det har inte varit några större händelser under månaden. Jag sålde alla mina Elekta och har inte köpt något.

Dags att njuta av en kall öl på balkongen och lägga laptopen åt sidan. 
Ha en trevlig söndag!