Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

fredag 10 oktober 2014

Förändrad strategi för likvida medel

Efter de senaste dagarnas fallande börs har jag funderat lite kring min strategi för likvida medel.

I min övergripande strategi har jag skrivit att jag vill ha likvida medel motsvarande 5-10% av portföljvärdet. Tanken skulle då vara att avvakta och kunna slå till direkt när det uppstår riktigt bra köplägen som vid större fall. Det här ska då sättas i relation till
 1. Vad det kostar att hålla likvida medel motsvarande 5-10% av portföljvärdet
 2. Vad som är ett bra köpläge
Nummer 1 innebär att det blir svårare och svårare att upprätthålla 5-10% av likvida medel desto större portföljvärdet blir. Portföljen kommer (förhoppningsvis) öka i värde snabbare än löneökningarna vilket gör att man får svårare att "spara ikapp" varje gång likviderna används. Dessutom "kostar" det att hålla likvida medel eftersom man i rådande läge får minimal ränta samt att man missar den framtida avkastning man fått om man investerat i ett billigt bolag. Det kan också innebära att man väljer bort köplägen som inte kommer igen på lång tid eftersom man för tillfället satsar på att öka på sina likvida medel. Att man sedan kan välja att gå ur marknaden för att sänka sin risk bortser jag ifrån eftersom det handlar mer om "timing".

När det gäller nummer 2 så handlar ett bra köpläge i grund och botten om att köpa ett bra bolag till ett rimligt pris. Med det sagt bör man alltså alltid använda sina likvida medel när ovanstående köpläge uppstår. Allt annat börjar likna en "timing-strategi" där man tror sig kunna köpa på botten. Dock bör man sprida ut sina inköp över tiden och t.e.x. inte handla för mer än sitt månadssparandet + samma summa från likvida medel åt gången (ev. på månadsbasis). Jag tror på Cost Averaging i längden.

För mig innebär ovanstående resonemang att jag endast ska välja att parkera månadssparandet när det inte finns något bra köpläge. Ligger något bolag i bevakningslistan under motiverat pris så köper jag, givet att det passar portföljsammansättningen vid tillfället. 

5 kommentarer:

 1. Det tycker jag låter som kloka tankar. Jag tänker ungefär på samma sätt, dvs sprid ut köpen över tid och fokusera på att köpa bra aktier till ett vettigt pris. Vid större nedgångar är det så klart alltid härligt att ha tillgång till mycket likvider dock.

  För egen del har jag för några dagar sedan viktat om aktiefondportföljen och sålt av i princip alla aktiefonder och satt dessa i räntefond (att göra aktieinköp för kommande 12-18 månader) och resten i Atlant Stability samt SHB Multiasset (att göra inköp för efter att det är tomt på räntefonden). Nu är jag med andra ord redo för fortsatt nedgång där jag månatligen kan göra ett normalt månadsinköp (när köpläge finns naturligtvis) samt ytterligare minst något inköp varje månad vilket är möjligt tack vare försäljningen av aktiefonderna.

  SvaraRadera
 2. Måste säga att du tajmade din omviktning väldigt bra. Det måste kännas riktigt skönt idag. :)

  Jag gillar din idé om att sälja av dina fonder, som gått bra en längre tid, och istället börja köpa bolag och dessutom sprida köpen över lång tid. Gillar också upplägget med en del räntefond och att du sedan går över på de två fonder du har kvar. Det ska bli spännande att följa dina inköp.

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo det kan jag inte förneka, känns så klart skönt, men det här med timingen får man nog ändå betrakta som ren tur.

   Lite förhandsinformation här och nu är att jag idag gjort 2 inköp som är väldigt lika de du gjorde för inte så länge sedan, inlägg kommer =)

   Radera
  2. Ja hade det inte varit ren tur så hade du nog redan suttit och bevakat börsen från ett slott i Thailand istället. ;)

   Radera