Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

fredag 25 juli 2014

Ökar sparandet

Igår kväll satt jag på balkongen och gick igenom familjens ekonomi med en Gin Tonic i handen. Underbart gott i sommarvärmen.

Är ganska mycket av en siffernörd och älskar att sitta och pilla med Excel eller Google Spreadsheet som i det här fallet. Ändra en siffra någonstans och det slår i hela dokumentet och ger mig en direkt bild över inkomster, utgifter, sparande och hur mycket fickpengar vi har kvar varje månad.

Nu upptäckte jag att jag utan svårigheter kan öka aktiesparandet från 5000 kr till 6000 kr i månaden. Höjde till 5000 alldeles nyligen så det känns bra. Dessutom känns 7000 kr i månaden inte långt borta men jag avvaktar till hösten.

Den lilla höjningen om 1000 kr i månaden innebär att jag når mitt miljonmål under 2020 som var den ursprungliga planen. Känns riktigt bra. Kanske t.o.m. kan nå det under 2019 om jag ökar på sparandet lite till och avkastningen blir bättre än de 10% jag räknar med. Bara att köra vidare och se.

Åker på utlandssemester till helgen och efter det följer några andra resor inom Sverige så uppdateringarna här kommer bli än färre framöver. Skönt att portföljen lär jobba vidare trots mitt slappande.

Ha det fint!

2 kommentarer:

 1. Om du är IT-konsult född på 70-talet så undrar jag vad du tjänar, eller kanske snarare vad du bränner pengar på eftersom du inte kan spara mer. Jag är född på 80-talet, tjänar 43' brutto och kan spara ca 17K varje månad. Min fru lika mycket ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Jag bränner månadsvis ca 5000 kr på boende, ca 4500 på livsmedel och utgifter för barn, 2500 kr på transport, Csn/fack/a-kassa ca 1000 kr, luncher ca 1500 kr, internet/el/försäkringar ca 700 kr, 1000 kr i resespar och 200 kr till barnsparande. Sedan blir det då de 6000 kronorna till aktiesparande.

   Övriga pengar går mestadels till sånt som förgyller mitt liv för stunden. Ibland blir det weekend-resor med kompisar, i juli lite extra klädinköp tex och ibland blir det pengar över till extra sparande/buffert.

   Skulle kunna spara lite mer om jag ville men det är inte mitt mål att maximera sparandet. Jag vill ha frihet att kunna göra ungefär det jag vill samtidigt som jag sparar långsiktigt med de mål jag har där. Sparandet blir egentligen de pengar som annars antagligen hade gått till onödig konsumtion vilket man förstås kan ha olika åsikter om vad det är. Hoppas det var ett okej svar på din fråga?

   Härligt att ni kan spara så mycket! Hur placerar ni pengarna och vad är ert mål med sparandet?

   Mvh DF

   Radera