Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

lördag 16 maj 2015

1 juni: Bankerna måste redovisa kundernas snitträntor för bolån

Ser fram emot den 1 juni. Då tvingas alla banker och företag som säljer bolån redovisa den snittränta deras kunder faktiskt betalar. De ska publicera den genomsnittliga räntan deras kunder betalat per räntebindningstid den senaste månaden och det ska även finnas historik för det senaste året. Vidare ska det framgå vad som påverkar den ränta som deras kunder erbjuds.

Jag gillar att det nu faktiskt kommer finnas något att gå på förutom den listränta som bankerna själva sätter och som egentligen inte säger något alls om vilken ränta som faktiskt är rimlig för mig som kund. Bra jobbat FI!

Det verkar vara Nordea som är först ut och här kan man se ett exempel på hur det kommer att se ut framöver.

5 kommentarer:

 1. Även på Handelsbanken kan man nu se snitträntorna.
  http://handelsbanken.se/shb/INeT/ICentSv.nsf/Default/qF4027325644DB3E9C1256970003E8E67?Opendocument

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att tro att de där tiondels procenten man kan förhandla om inte gör så stor skillnad på ens månadskostnad, men tittar man närmare på det så kan det göra ett antal tusenlappar på ett år. Tusenlappar som man investerar mycket bättre på annat håll... Jag knappade in mitt lån och labbade upp och ner med tiondelarna och det gör en del:
  http://hemkalkyl.se/?o=ca0&i=1.4e6,2,1.2e4,2,3250,2,2&l=1.19e6,1.50,8.e3,2,0&fy=5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt Erik! Jag gillar att slå ut alla kostnader på ett år för att det ska kännas extra bra när jag lyckats förhandla mig till en rabatt om 100 kr/mån t.ex. 100 kr känns inte som så mycket men 1200 kr känns desto bättre. Det blir många bäckar små om man bara orkar sitta någon kväll och gå igenom alternativ till sina befintliga avtal.

   När det kommer till bolånet så är nog det absolut viktigaste att förhandla för oss som äger bostadsrätt. Några tusenlappar extra att investera om man lyckas bra och helt gratis dessutom.

   Mvh DF

   Radera