Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

söndag 13 april 2014

Börslängtan

Det är lite trist när börsen är stängd under helgen. Även om jag numera inte sitter och tittar på kurserna varannan minut är det ändå ett trevligt nöje att titta in då och då och ser hur det går. Det är spännande varesig det går upp eller ner. Dyker det upp något nytt köptillfälle på bevakningslistan, kommer det någon intressant nyhet från något av innehaven, kom utdelningen in som den skulle, återhämtar sig något av mina sämre innehav?

Jag har spenderat helgen med att läsa vidare i The Intelligent Investor när tillfälle funnits. Enligt den borde jag inte titta på kurserna speciellt ofta. Snarare ganska sällan. Men det är en vana som är svår att bli av med. Boken är ruskigt bra och jag längtar efter varje tillfälle jag får att läsa.

När boken är avslutad ska jag uppdatera mina strategier och formalisera dem. Det lutar åt att det blir en ny investeringsstrategi, en allokeringsplan som ska innehålla både tillgångsslag och diversifieringsregler, samt möjligtvis en övergripande budget eller finansiell plan för hela min ekonomi. Detta syftar framförallt till att jag ska ha något att luta mig mot i starka bull- eller bearmarknader när den psykologiska pressen blir extra hård och det är lätt att dras med åt något håll som visar sig vara väldigt oklokt. Då kan det vara bra att ha ett antal regler att följa som jag vet att jag satt upp i lugn och ro utan påverkan utifrån (vid mina sinnens fulla bruk m.a.o.).

Så var det dags att återvända till boken igen innan söndagsfilmen drar igång här hemma.

3 kommentarer:

  1. Läste någonstans att den här boken inte var så lättillgänglig, men du verkar ha en annan åsikt. Tycker du att du får konkreta råd?

    SvaraRadera
  2. Ja jag tycker att jag får konkreta råd. Det är den första boken jag läser om värdeinvestering och jag tycker att han förklarar det mesta bra och pedagogiskt. Ofta med hjälp av statistik.

    Då ska man också ha med sig att jag som så många andra har agerat ganska spekulativt i mina val av aktier. Jag ser det som att Grahams bok skapar mycket eftertanke och ger mig verktyg för att skapa en klok och långsiktig strategi. Dessutom har den tagit ner mig på jorden vad gäller förväntningar på framtida avkastning m.m.

    Sedan är det delar av boken som kanske inte är riktigt lika intressanta eller applicerbara idag men Jason Zweig som skriver en kommentar till varje kapitel gör ett ganska bra jobb med att jämföra med nutiden. Jag brukar dessutom läsa Lundaluppens genomgång av varje kapitel här för att få det att fastna extra bra.

    SvaraRadera