Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

fredag 28 februari 2014

Blankning

Det överdrivna fallet i Elekta beror tydligen på blankning av aktien.

"Efter framgångsrika blankningsattacker mot Oriflame och Elekta riktar nu flera tunga amerikanska hedgefonder, bland annat Blackrock och Cadian Capital Management, in sig på de ifrågasatta svenska verkstadsklenoderna Sandvik, Electrolux och Husqvarna. De tre verkstadsjättarna attackeras av hedgefonderna och tillhör idag börsens tio mest blankade aktier." (DI)

Så vad är blankning? Såhär beskrivs det av Wikipedia:

"Blankning (engelska: short selling) är en ekonomisk term som innebär att man säljer finansiella instrument som till exempel aktier som man inte äger. Det är i princip motsatsen till ett vanligt aktieköp. Man lånar aktier av ett institut, som en fond eller motsvarande, och säljer sedan dessa vidare på marknaden. Vid en senare tidpunkt köper man tillbaka aktierna, förhoppningsvis till ett lägre pris vilket därmed ger en vinst, för återlämning till den som ursprungligen lånade ut aktierna. För att blankning skall ge stor avkastning krävs ett stort kapital att blanka med. Det kan för en privatperson vara osäkert att blanka då man blir skuldsatt ifall aktien stiger."

Frågan är hur man ska agera som vanlig småsparare när de stora hajarna håller på med ens aktie. Jag har själv ingen vidare erfarenhet av hur mönstret brukar se ut om man nu ens vet att aktien faller på grund av att den blankas. När blankarna lyckats få ner kursen så mycket som de vill måste de väl då köpa igen för att kunna lämna tillbaka aktierna. Kan man då anta att kursen stiger igen? De borde vara blankarnas antagande iallafall. I så fall borde rätt agerande vara att bara sitta still i båten, möjligtvis passa på att snitta ner sitt GAV, och vänta på att kursen ska stiga igen. Så länge man tror långsiktigt på aktien såklart.

Borde blanking vara förbjudet eftersom det gör prissättningen skev? Om man gör det medvetet för att manipulera kursen skulle jag vara beredd att hålla med. Annars handlar det bara om man tror på upp- eller nedgång jämfört med att köpa en ETF:erna Xact Bull eller Bear.

Vore intressant att höra andras tankar om det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar