Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

torsdag 30 oktober 2014

Inköp Ratos BI förmiddags fyllde jag på med 165 st Ratos B till priset av 48,75 kr. Det innebär att jag sänker mitt GAV till 58,40 kr och får 495 kr mer i utdelning nästa år vid nuvarande nivå.

Det innebär också att bolaget får en lite större andel av portföljen än planerat men jag har inte hittat något annat köpläge.

Köpet har föregåtts av en hel del funderingar eftersom aktien varit en av de mer negativt omtalade jag sett på länge. Det är inte bara bolaget och affärerna som en del är väldigt kritiska till, utan vissa verkar dessutom tycka att det är väldigt problematiskt att det är en kvinna som sitter som VD. Märkligt. Kanske är många bittra efter att ha förlorat pengar under de senaste årens fallande kurs eller så har de bara bättre koll än mig. Det är i alla fall sällan jag sett så många som känt att de behöver skriva något negativt om bolaget varje gång det nämnts.

Ratos har en del att bevisa och som tur är har jag tiden på min sida. Jag hoppas att vi kan börja se fler transaktioner och fler positiva nyheter inom en inte alltför avlägsen framtid. Direktavkastningen är lockande och med bolagets stora kassa kanske vi kan börja hoppas på en liten höjning ganska snart. Fast ännu hellre ett antal förvärv av intressanta bolag eftersom en ökad aktivitet antagligen skulle tas emot väl av marknaden.

I början av året gjorde Lundaluppen en analys av Ratos och mer nyligen gjorde Trygg Framtid en uppdaterad analys som är baserad på LLs. Här skriver 40procent20år om Ratos och Arne. Även Spartacus Invest delade med sig av några tankar om Ratos i samband med Inwidos notering.

Sammanfattningsvis känns det här som ett något mer offensivt köp än jag hade tänkt mig och det är lätt att vara selektiv i den information man tar åt sig när man letar köplägen. Man får passa sig. Dock måste man våga ta lite risk ibland. Därför blir det extra intressant att se tillbaka på mitt Ratos-innehav och mina tankar kring det om ett år eller två.

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag håller med i stort om det du skriver och går i tankar om att köpa Ratos, se
  http://vadvivill.blogspot.se/2014/10/tankar-kring-kommande-investeringar.html. Tycker att beslutet mycket handlar om en förtroendefråga för ledningen huruvida de kan hitta bra case att köpa, utveckla och sälja vidare, och det är ju inte givet men jag tror Susanna kommer lyckas på sikt!

  Mvh vadVivill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir intressant att se vad du gör framöver då. Arne är ju fortfarande kvar och Susanna är internrekryterad vilket jag ser som positivt. Så länge konkurrensen inte blivit för tuff borde det gå tycker jag.

   Mvh DF

   Radera
 2. Själv är jag fortsatt tveksam och står vid sidan av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar att jag själv kunde vara 100% säker. Sällan det händer bara. :)

   Radera