Om mig      Mål      Strategi      Regler      Portfölj      Utdelning

torsdag 19 juni 2014

Övergripande portföljregler


Jag har gjort några justeringar av mina regler sedan det här publicerades och de senaste reglerna hittar du här.

Jag har skrivit ner ett antal övergripande och förhoppningsvis ganska enkla regler för min portfölj och dess sammansättning. Det kan nog vara nyttigt att titta tillbaka på dem då och då för att försöka se till att jag håller mig till den sunda och långsiktiga strategi jag vill ha. 

Säg t.ex. att jag blir otålig och vill att det ska hända lite mer än det gör för tillfället eller jag får för stor tilltro till en enskild aktie eller marknad. I sådana fall kan nog en titta på ett antal regler jag satt upp själv vara ett enkelt verktyg och stöd att stämma av emot.

I dagsläget tänker jag mig följande regler.

Diversifiering
 • I företag. Portföljen ska innehålla 10-15 olika aktier. Max portföljandel för en aktie är ca 15%.
 • I branscher. Sträva mot en bra fördelning mellan olika branscher. 
 • I marknader. Minst 25% av portföljen i annan marknad än Sverige kan vara ett riktmärke.

Direktavkastning
Direktavkastningen och utdelningshistoriken är viktig. Sträva mot yield on cost på ca 5% för portföljen. Enstaka aktier helt utan utdelning kan ägas om de visar stor potential.

Inköp och försäljning
 • Köp görs när en aktie är undervärderad och har passerat mina investeringskriterier. Använd bevakningslista med motiverat pris för att förenkla bevakning.
 • Säljer gör jag framförallt när jag tappat förtroendet för bolaget. Det kan vara i form av en ny strategi eller köp/avyttringar/fusioner som väsentligt förändrar det bolag jag en gång köpte. I enstaka fall kan jag sälja helt eller en delmängd om bolaget anses väldigt övervärderat även om grundtanken är köp och behåll.

Aktier att äga
Stabila Large Cap och ibland även Mid Cap. Gärna övervikt mot investmentbolag när tillfälle ges. 

Aktier att undvika
Tillväxtbolag som ofta straffas hårdare än andra bolag vid eventuella motgångar. Faller även på P/E-regeln. Typ Axis, Getinge och Elekta. Undvik även råvarubolag. Delta inte i IPO:er.

Kryddor (osäkert om det kommer att tillämpas)
Max 10% av portföljen får bestå av kryddor, dvs aktier med lite högre risk eller utan utdelning etc. Möjligt att enstaka IPO:er tillåts här. Kryddor ska köpas i aktie- och fondkontot för att kunna kvitta vinster och förluster.

Likvider
Sikta på att ha likvida medel till ett belopp motsvarande 5-10% av portföljvärdet. Får minskas när bra köptillfällen ges men ska fyllas på igen. 
OBS: Köp ska genomföras med lika stora belopp som jag brukar köpa för och fördelas ut över tiden. Jag ska alltså inte gå in med en stor klumpsumma när jag tycker att jag hittat ett bra läge och tror att priset inte kan falla mer. Endast månadsköp?

Sparande
5000 kr per månad. Ska höjas med 50-75% av framtida löneökningar. Vid skatteåterbäring, bonus och liknande engångsbelopp ska minst 50% av beloppet gå till sparandet.

Affärspress och rekar
Använd affärspress för bolagsinformation men lägg låg vikt vid rekar.

Att tänka på
 • Courtagekostnader
 • Fondavgifter
 • Förväntningar. Var realistisk i avkastningskrav och mål.
 • Risken. Minimera risken genom diversifiering och rebalansering av innehaven.
 • Mitt eget beteende. Låt inte känslorna styra. Titta inte på aktiekurser för ofta. Gör genomtänkta köp och försäljningar. Agera absolut inte enligt stundens ingivelse.

Sådär. Det känns som en okej start iallafall. Nästa sak att ta tag i blir att skriva ner investeringsstrategin. Får se om det ges tid för det i helgen.

Önskar er alla en riktigt trevlig midsommar!


Uppdaterat:
140625: Likvider: Hur köp ska genomföras.
140704: Aktier att undvika: Råvarubolag.

2 kommentarer:

 1. Bra regelverk tycker jag det ser ut som och flera delar som är snarlika mitt eget. Möjligheten till övervikt i investmentbolag är också något jag gillar, i långa loppet brukar det löna sig och flera av dem är så där härligt tråkiga som bara investmentbolag kan vara. Så kallade kryddor är dock inget för mig.

  Med handen på hjärtat, skulle du vilja säga att du följt reglerna ovan låt säga det senaste halvåret? Själv syndar jag stenhårt när det gäller "titta inte på aktiekurser för ofta". Jag intalar mig dock själv att jag egentligen håller koll bara för att se om någon av mina favoriter börjar närma sig motiverat pris (vilket så klart egentligen inte stämmer =)

  Ha en trevlig midsommar!

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med angående investmentbolagen. Dessutom härligt att kunna köpa in sig i fina kvalitetsbolag till rabatt. Ångrar så att jag sålde Investor (som jag såg är ett av dina innehav) på 198. Men ska tillbaka in igen någon gång i framtiden.

  Jag syndar stenhårt på samma punkt och tror faktiskt att det är den svåraste av alla punkterna. Det är ju spännande att titta på kurserna! Egentligen hade jag enbart kunnat titta på mitt Google Docs-dokument med alla motiverade priser fint färgsatta som grönt och rött men det är kul att se om portföljen går upp eller ner varje börsdag. Så länge man också kan vara utan det några dagar så får det anses som okej ändå tycker jag.

  Sedan är det några punkter där jag inte riktigt är än men jag är på väg åt det hållet så det känns bra.

  Tack det samma!

  SvaraRadera